27 лютого 2020 р.

Масниця прийшла всім радість принесла!

Підходить до кінця місяць лютий і вже березень виглядає оченятами перших пролісків на газонах міста Очакова. Зовсім скоро прийде календарна весна. Світ навколо нас зміниться дивним чином – почне пробуджуватися природа. З приходом весни пов'язано чимало народних свят, звичаїв та обрядів.

Одним з найдавніших свят слов'янських народів є - Ма́сниця, рідше Ма́сляниця, Пу́щення, Масляна, Колодій, Ба́бське свято - справжня забава, яка зберегла свої традиції і в наші дні. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Сьогодні в Україні Масниця є одним з церковних свят і називається ще Мясопустним або Сиропу́сним тижнем. Назва свята «Масниця» пов'язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м'ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців.

27 лютого, у четвер, на фольклорне свято «Масниця прийшла!» і «велике гуляння» до Очаківської міської бібліотеки завітали учні 3-Б класу Очаківської ЗОШ №1 з класоводом Зуєвою Анастасією Сергіївною. Ведучі заходу, бібліотекарки-господині Олена Солдатенко і Валентина Миронюк розповіли дітям звідки прийшло це свято та як його відзначали наші пращури.


Масниця – це радість, веселощі, гостинність, народні гуляння. Вона триває цілий тиждень і кожен день має свою назву: понеділок - «Зустріч», вівторок – «Загравання», середа – «Ласуня», четвер – «Велике гуляння», п'ятниця – «Тещині вечірки», субота – «Посиденьки зовиці (тітки)», останній день – «Прощена неділя, проводи, поціловник», в цей день урочисто спалювали солом'яну ляльку на знак перемоги весни над зимою і просили прощення, цілувалися і кланялися один одному.


Малеча із задоволенням приймала участь у веселих конкурсах та іграх: «Гарячий млинець», «Кулінарний поєдинок», «Струмочок», співали і водили колом «Подоляночку», розгадували загадки про весну.




Яке ж свято без частування? Навеселившись та награвшись досхочу, дітки, дотримуючись строгих правил гігієни, помивши ручки, сіли за столи.


Головним почастунком свята були налисники, чай і міні-бублички. Підсвистував гарячий самовар, справжні бібліотечні господині частували малечу смаколиками, а діти, присьорбуючи духмяний чай, жваво обговорювали свято.



Навіть ті, хто спочатку відмовився ласувати налисниками, аргументуючи, що вони таке не їдять, розгулявши за компанію апетит, навіть просили добавки.


Наласувавшись млинцями та хрумкими бубличками дітки, проявивши ініціативу, самостійно прибрали за собою посуд і бажали продовження свята.



Звучали слова подяки, задавалися питання – «Який захід наступний?». Та самою приємною нагородою, для нас бібліотекарів, було те, що після свята учні - Цюнник Вікторія, Козловська Кіра, Барилко Єлизавета та Лалаян Аліна вибрали для читання, за своїм смаком, цікаві книги, значить зустріч була не даремною.



Свято скінчилося, а у бібліотекарів і маленьких гостей залишилися гарний весняний настрій та яскраві спогади про зустріч.

Ганна Біла,
завідувачка Очаківської міської бібліотек

Немає коментарів:

Дописати коментар